Houtworm Behandelen

Preventief houtworm behandelen

Niemand zit op houtworm te wachten in huis! Het is verstandig om te kijken of je maatregelen kunt nemen om houtworm te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld je houten meubels preventief behandelen met een anti-houtwormmiddel. Of je verft of vernist het hout dat je thuis hebt. De verflaag zorgt ervoor dat het voor kevers lastig is om eitjes in het hout te leggen.

Ik heb houtworm, wat nu?

Denk je dat je houtworm in huis hebt? Kijk dan eens goed naar het houtwerk. Misschien zie je wel kleine ronde gaatjes die ongeveer even groot zijn. Ook hoopjes zaagsel op de vloer onder het hout, duidt op geknaag van de larven van houtworm. En zie je toevallig een larve uit het hout kruipen? Dan is het goed mogelijk dat er kevers door het huis vliegen die gek zijn op hout om hun eitjes te leggen. Houtworm tast het hout aan: tijd om houtworm te behandelen!

Hoe behandel je houtworm?

Voordat je met de behandeling begint, is het belangrijk te weten met welke keversoort je te maken hebt. Vooral de larven van de huisboktor zijn gevreesd omdat die meer schade kunnen aanrichten dan andere soorten houtworm. Voordat je de houtworm gaat bestrijden is het belangrijk om eventuele verf- en laklagen verwijderd worden van het hout. Anders heeft het bestrijdingsmiddel geen effect.

Stap 1: De ruimte voorbereiden

Voordat je aan de slag gaat met het bestrijden van de houtworm, moet je allereerst de ruimte bepalen waar je dat gaat doen. Het is belangrijk om de bestrijding te doen in een ruimte waarin je eventuele andere spullen goed kunt afdekken. Is dat niet mogelijk dan kun je het beste de spullen voorlopig ergens anders stallen. Ook moet de kamer na de behandeling goed geventileerd kunnen worden. Het is ook aan te bevelen deze ruimte minimaal twee dagen niet te gebruiken.

Stap 2: Jezelf beschermen

De bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt zijn giftig. Bescherm je daarom goed tegen deze middelen. In de eerste plaats is dat een overall met capuchon, zodat er geen vloeistof op je hoofd terecht kan komen. Daarnaast een veiligheidsbril voor een goede bescherming van je ogen. Geen probleem als je een bril draagt: de veiligheidsbril past prima over een gewone bril. En natuurlijk draag je ook veiligheidshandschoenen.

Stap 3: Natuurlijke bestrijding

Er zijn een aantal manieren om de houtworm op een natuurlijke manier te bestrijden. Als het gaat om een enkel kastje of tafeltje, zou je deze een nachtje in een vriescel kunnen zetten. Of in een zeer koude vriesnacht buiten zetten. De houtwormen worden dan bevroren en dan ben je ervan verlost. Een hete-lucht-behandeling is ook een mogelijkheid. Hierbij wordt in het aangetaste hout hete lucht van tenminste 54 graden toegevoerd waardoor de insecten worden gedood.

Stap 4: Chemische bestrijding als natuurlijke bestrijding niet werkt

Als bovenstaande middelen niet helpen, kun je ook chemische bestrijdingsmiddelen toepassen. Hiervoor zijn verschillende middelen te koop met een lange nawerkperiode. Zodat de kans uitgesloten is dat de houtworm weer opnieuw toeslaat. De middelen zijn meestal reuk- en kleurloos, zodat het hout niet wordt aangetast bij gebruik van het middel. Ook bevatten ze geen zware metalen meer.

Stap 5: Hout herstellen

Als het hout behandeld is, moet je het tenminste 2 dagen niet aanraken. Zo kun je zien of het middel zijn werk heeft gedaan. Dat kun je doen door te kijken of er nog boormeel uit de gaatjes komt. Als dat zo is, moet je de behandeling herhalen.

085 - 580 2746

96% beveelt ons aan

Houtworm bestrijden? Bel: 085 - 580 2746