Houtworm herkennen
Er zijn vier soorten houtwormkevers, waarvan de grote houtwormkever samen met de gewone houtwormkever het meeste voorkomt. Daarnaast onderscheiden we ook de spinthoutkever en de zachte houtwormkever. De gewone of kleine houtwormkever is slechts drie tot vier millimeter groot. Het beestje is donkerbruin van kleur en heeft een bultig borststuk en op het schild zitten fijne haartjes. Ook de grote houtwormkever is donkerbruin en hij is twee keer zo groot als de kleine houtwormkever. Op zijn schild zitten gele vlekken.
Wat is houtworm eigenlijk?
Er zijn verschillende soorten insecten die hout kunnen aantasten. Deze kevers scharen we allemaal onder de naam houtworm. Het zijn de larven van deze kevers die in het hout leven. De larven van de gewone of kleine houtwormkever noemen we drooghoutboorders, omdat ze in droog hout leven. Ze zijn daarmee schadelijk voor hout, dat onbehandeld is. Heeft uw hout een verflaagje, dan zullen de meeste soorten houtwormen het hout met rust laten. De larven van de grote houtwormkever leven juist in vochtig en beschimmeld hout.
Welke signalen zijn belangrijk om in de gaten te houden?
Om op tijd in te grijpen is het belangrijk om de signalen te herkennen. Houtworm kan al jaren aanwezig zijn, omdat de larven een leeftijd kunnen bereiken van vijf jaar of zelfs ouder. Het is belangrijk om ook ruimtes waar u niet zo vaak komt regelmatig te controleren op de aanwezigheid van houtworm. Kijk goed naar de houten constructies van uw woning of bedrijfspand en vergeet ook niet meubels, kisten en brandhout te controleren op kevers of houtworm.
Gaatjes in het hout
Gaatjes in het hout zijn het meest opvallende signaal van de aanwezigheid van houtworm. Het gaat om ronde gaten die allemaal ongeveer dezelfde afmetingen hebben. Schakel een ongediertebestrijder in om na te gaan welke houtkever voor overlast zorgt. De larven van de spinthoutkever en de kleine houtworm maken gaten van slechts één à twee millimeter groot. Twee keer zo grote gaatjes zijn het werk van het nageslacht van de grote houtwormkever.
U hoort geknaag / geklop
Als u dichtbij een houten constructie bent, kunt u geknaag of geklop horen. Dit geluid maken de larven als ze zich een weg door het hout eten. De houtwormkevers behoren niet voor niets tot de familie van de klopkevers.
Fijn zaagsel op de balken
De aanwezigheid van gaatjes in het hout duidt niet altijd op levende larven. Als de gaatjes donker van kleur zijn, gaat het meestal om oude gaten. Lichter gekleurde gaten wijzen op de aanwezigheid van actieve larven. Een andere indicatie is de aanwezigheid van zaagsel. Als u papier of een wit laken onder de balken legt en hier binnen twee weken zaagsel op vindt, dan is er sprake van actieve larven. Ook kunt u de uitvliegopeningen afplakken met papier. De beestjes eten zich een weg naar buiten door het hout en eten daarmee ook dwars door het papier heen.
Uit elkaar vallend hout
De schade die veroorzaakt wordt door houtworm lijkt in eerste instantie mee te vallen. Aan de buitenkant zijn alleen wat gaatjes te zien, maar ondertussen is de houten constructie volledig beschadigd en kan het hout uiteindelijk uit elkaar vallen. Op tijd ingrijpen is dus noodzakelijk.