Houtworm Voorkomen

Houtwormschade voorkomen is beter dan genezen

Schade aan houten constructies in je woning of je bedrijf door houtworm is iets wat je maar beter kunt voorkomen. Houtworm heeft namelijk zeer schadelijke effecten op hout.

houtworm voorkomen

Niet alleen zorgt houtworm ervoor dat houten meubilair aangetast wordt en er daardoor lelijk uit gaat zien. Houtworm kan op langere termijn ook schadelijk en zelfs gevaarlijk zijn, doordat houtconstructies in woningen aangetast worden en daardoor ernstig kunnen verzwakken. Niet zelden storten daken met houten balken als constructie na verloop van tijd in als ze door houtwormen aangevreten worden. Er bestaan drie belangrijke soorten houtwormen die als ‘houtworm’ aangeduid worden, namelijk de gewone houtwormkever, de grote houtwormkever en de boktor.

1. Check het hout dat je gebruikt vooraf

Belangrijk is om bij de aankoop van hout, of het nu nieuw is of tweedehands, vooraf te controleren of er sprake is van mogelijke houtwormen. Een mooie tweedehands tafel of boekenkast kan er op het eerste oog prachtig uitzien, maar toch zijn aangetast door houtwormen. Kijk goed aan alle kanten van het hout of je kleine gaatjes ziet. Dat zijn de gangen waar houtwormen zich doorheen bijten, om vervolgens in het hout hun eitjes te leggen waar de larven uitkomen (om vervolgens nog meer schade aan te richten). Als deze houtschade te zien is, zit je met een acuut probleem en kun je het hout of de meubels beter laten staan en niet kopen.

2. Kies voor behandeld hout als je meubels of hout koopt

Een goede tip om te voorkomen dat je aangetast hout koopt, is om voor de zekerheid altijd behandeld hout te kopen, wanner je meubels, planken of balken gaat aanschaffen. Dit is hout dat voorzien is van een laklaag of een verflaag. Boktorren en andere soorten houtwormen houden niet van deze houtsoort en hebben een voorkeur voor onbewerkt hout. Waarom? Het antwoord is heel simpel: houtwormen bijten zich een stuk gemakkelijker door hout heen dat niet bewerkt is. Onbewerkt hout maakt het houtwormen té gemakkelijk om een gang te graven om hun eitjes in te leggen.

3. Houd de ruimte goed droog & voorkom daarmee de vorming van schimmel

Belangrijk is om ook te letten op de luchtvochtigheid in de ruimte waar zich (veel) hout bevindt. Als er te veel vocht in de lucht zit, slaat dit op het hout en kan er schimmel ontstaan. En juist beschimmeld hout wordt door houtwormen aantrekkelijk gevonden. Door de ruimtes in je woning goed te ventileren, via mechanische ventilatie of door regelmatig te luchten, help je schimmelvorming en daarmee de aantasting van hout door torren en kevers te voorkomen.

4. Behandel hout preventief met verf of vernis

Heb je thuis meubilair of houten balken die niet bewerkt zijn? Pak dan een schuurmachine, schuur het hout goed op, maak het stofvrij en voorzie de houten balken en meubels van een goed dekkende laklaag of verflaag. Deze beschermende laag voorkomt dat houtwormen van jouw houten materialen gaan houden en er hun woning van gaan maken.

5. Herken de klopkevers zo snel als mogelijk!

Mocht er sprake zijn van kleine gaatjes in je hout, dan is dat een belangrijk signaal dat je te maken hebt met klopkevers of andere soorten houtwormen. Vaak komt er uit de gaatjes boormeel, waaraan je kunt zien dat er houtwormen actief zijn in het hout. En als je ook nog eitjes ziet of wormlarven, dan is de conclusie onontkoombaar: je hebt te maken met houtwormen. De enige oplossing als de plaag al aan de gang is, is om het hout te bewerken met een houtworm bestrijdingsmiddel. Althans, als de wormen inmiddels niet te veel het hout hebben aangevreten. Bij veel gangetjes en gaten is het hout al dusdanig zwak en instabiel geworden, dat het slimmer is om het aangetaste meubilair of de houten balken in je woning of bedrijf te verwijderen. Zo voorkom je dat de plaag zich nog verder uitbreidt.

Wat zijn de gevolgen als je het hout vooraf niet controleert op houtworm?

herken houtworm

Niet controleren op houtworm betekent dat je welbewust risico loopt om meubels of planken te kopen die kwetsbaar zijn. Betreft het de constructie van je dak, dan loop je op langere termijn zelf risico op een inzakkend dak. Ten slotte is hout dat aangetast is door houtwormen lelijk om te zien. Wil je meubilair met houtworm verkopen, om maar een voorbeeld te noemen, dan raak je dat aan de straatstenen niet kwijt.

085 - 580 2746

96% beveelt ons aan

Houtworm bestrijden? Bel: 085 - 580 2746