Houtworm

Wat is Houtworm?

houtworm

De houtworm is een larve die leeft van onbewerkt hout en de eventuele aanwezige schimmels. Een larve kan wel tot vijf jaar leven en het hout verzwakken voordat het zich naar de oppervlakte eet om zich daar te verpoppen tot een kever. De houtworm is dus slechts een deel in de ontwikkeling van de kever die er als volgt uitziet;

ei – larve – pop – kever

De verschillende soorten houtborende kevers zijn te verdelen in insecten die in huis schade aanrichten en insecten die buiten de woning aanwezig zijn. In dit artikel beperken wij ons tot de insectensoorten die in de woning schade kunnen aanrichten.

De verschillende soorten zijn:

  • De gewone houtwormkever (doodskloppertje)
  • De grote houtwormkever (de bonte klopkever)
  • De spinthoutkever
  • De huisboktor

De boktor
Waar komt de houtworm voor?
Hoe komt houtworm in je huis?
Hoe ziet een houtworm eruit?
Hoe groot is een houtworm?
Wat eet een houtworm?
Welke natuurlijke vijanden heeft een houtworm?
Hoe lang leeft een houtworm?
Hoe plant een houtworm zich voort?
Wat te doen tegen houtworm?

De boktor

boktor

De huisboktor is een smalle donkerbruine tot zwarte kever die wel 2,5 centimeter lang kan zijn. De larven worden soms wel tot 3 centimeter lang. Heeft de huisboktor zich in je huis genesteld, en ben je er niet op tijd bij, dan kan de schade groot zijn. De huisboktor heeft namelijk een voorliefde voor parketvloeren en dakconstructies.

Waar komt de houtworm voor?

Houtborende larven en kevers zijn dol op onbewerkt hout. Denk hierbij aan antiek, maar ook aan hout dat voor de open haard is bestemd. In de woning kun je denken aan houten kasten, vloeren en trappen. Maar vergeet niet om naar je accessoires te kijken. Een lijst om een schilderij, een houten sculptuur of een dekenkist kan zomaar een bron van houtworm zijn.

Hoe komt houtworm in je huis?

Die vervelende houtworm of kever komt in de meeste gevallen ongemerkt mee naar binnen. Soms zit er al een larve in een meubel of in de houten balk die in de woning wordt verwerkt. Houtwormkevers kunnen ook gewoon door het raam naar binnenvliegen of meeliften met een stapeltje hout voor de kachel.

Hoe ziet een houtworm eruit?

houtworm herkennen

Een houtworm is eigenlijk een larve en ziet eruit als een wit/geel geribbeld wormpje met een lichtbruine kop dat zich vooral gekromd (C-vorm) voortbeweegt.

Hoe groot is een houtworm?

De afmeting is afhankelijk van welke kever de larve is en in welk stadium het zich bevindt. Net uit het ei is de larve nog heel klein, maar na een aantal weken is hij flink gegroeid. Gaat het om de larve van een gewone houtwormkever, dan zal de larve ongeveer een halve centimeter worden. Betreft het echter een huisboktor, dan kan de larve volgroeid wel 3 centimeter zijn.

Wat eet een houtworm?

De larve van een houtwormkever eet het liefste droog onbewerkt hout met een hoog gehalte aan zetmeel. Houtsoorten die veel worden aangetast zijn eiken, noten, limba en essen. Maar ook multiplex kan worden aangetast door de houtworm. Heb je een geverfd houten meubel en denk je kleine ronde of ovale boorgaatjes te zien? Dan kan het zijn dat de houtworm via een onbehandeld deel aan de achterkant of onderkant toch in het meubel terecht is gekomen.

Welke natuurlijke vijanden heeft een houtworm?

De verschillende soorten houtwormkevers en larven hebben geen natuurlijke vijanden anders dan hele hoge of hele lage temperaturen. Heb je een houten krukje gekocht en ben je bang dat er houtworm in zit, dan kun je dit krukje in plastic verpakken en in de diepvries te leggen. Gaat het om een groot oppervlakte zoals een vloer of dak betimmering, dan kun je deze houten delen laten behandelen met een chemisch of ecologisch bestrijdingsmiddel.

Hoe lang leeft een houtworm?

De larve van een houtwormkever leeft tussen de twee en de vijf jaar, afhankelijk het soort kever, de omgevingstemperatuur, de luchtvochtigheid en de voeding die het tot zich kan nemen. Als de larve volgroeid is zal het zich gaan verpoppen in het hout. De volwassen kever knaagt zich daarna een weg naar buiten en laat daarbij een ronde of ovale opening in het hout achter.

Hoe plant een houtworm zich voort?

Een volwassen houtwormkever leeft slechts enkele weken. Een beperkte tijd dus om op zoek te gaan naar soortgenoten voor een paring. De vrouwelijke kever gaat daarna op zoek naar een geschikte plek om haar eitjes achter te laten. Droog onbewerkt hout met spleten of kleine holtes heeft hierbij de voorkeur. De houtwormkever laat hier haar eitjes achter waarna ze zich binnen twee weken ontwikkelen tot een larve en zich in het hout nestelen en kleine gangen maken door zoveel mogelijk te eten.

Wat te doen tegen houtworm?

houtworm bestrijden

Het is heel belangrijk om houtworm bestrijden goed aan te pakken als je ziet dat dit in de woning aanwezig is. Neem bij een mogelijke houtwormbesmetting altijd contact op met een professional. Hij of zij zal dan onderzoeken om welk soort kever het gaat en onderzoekt meteen of de besmetting ook aanwezig is op andere oppervlakten zoals de parketvloer.

Indien nodig kan bestrijding op verschillende manieren, zowel chemisch als ecologisch. Voor het beste resultaat is het advies en de ervaring van de professionele houtwormbestrijder daarbij leidend.

085 - 580 2746

96% beveelt ons aan

Houtworm bestrijden? Bel: 085 - 580 2746