Houtwormbestrijding

Houtwormbestrijding

Je hebt vast wel eens gehoord van de naam houtworm en over hoe vervelend het is als je last hebt van houtwormen. Maar wist je ook dat het niet één soort dier is? Het is een verzamelnaam voor alle soorten kevers die houtboren. En bij de term houtworm, gaat het specifiek over larven van de houtwormkevers. De volwassen kevers leven niet in hout, maar het zijn de larven die schade aanrichten in hout. Maar hoe kun je deze beestjes nou voorkomen en wat moet je doen als je deze larven toch in het hout hebt zitten?

Houtworm voorkomen, hoe doe je dat?

We moeten je meteen teleurstellen, want houtworm voorkomen kan niet voor 100%. Maar er zijn wel een aantal zaken om op te letten en waarmee je de houtworm hopelijk kan voorkomen.

  • Controleer altijd nieuwe houten voorwerpen, welke je in huis wilt zetten. Niet alleen meubels, maar ook het brandhout of een houten accessoire.
  • Behandel jouw houten voorwerpen met een product als lak, verf of beits. De larven houden niet van bewerkte voorwerpen.
  • Het is mogelijk om houten voorwerpen preventief te voorzien van bestrijdingsmiddelen.
  • Voorkom vocht in huis. Dit maakt hout zacht en wanneer het daarna weer opdroogt, is dit het perfect hout voor de houtwormen. Ze houden van zacht en droog hout.

Houtworm herkennen, hoe doe je dat?

houtworm herkennen

Je zal de larven zelf niet altijd even snel zien, maar hun sporen zie je wel. Houtworm herken je snel aan kleine gaatjes in een houten voorwerp. (Dit kan zelfs de vloer zijn!) Onder deze gaatjes zie je ook vaak boormeel. Dit is een teken dat de larven nog actief zijn. En heel soms zie je hun creme kleurige lijfje uit de gaten steken.

Een andere optie is dat je de volwassen houtwormkever ziet vliegen. Ook zij blijven in de buurt van hout en zijn altijd op zoek naar een nieuw stuk hout om eitjes achter te laten.

Ik heb houtworm wat nu?

Heb je ontdekt dat je last hebt van houtworm? Start meteen met bestrijden. Het kan hierbij handig zijn om er een ongediertebestrijder bij te halen. Deze heeft er verstand van en ziet daardoor snel om welk soort houtworm het gaat. Hierdoor kun je een gerichtere bestrijding inzetten. Wel zo prettig wanneer het om een belangrijk houten onderdeel gaat, zoals een dakconstructie of vloer. Maar wanneer het gaat om een klein voorwerp of iets waar je weinig waarde aan hecht, dan kan je het ook zelf proberen. Je loopt hierbij alleen wel het risico dat het ook niet kan lukken en dat de houtworm zich verder verspreidt.

Houtworm behandelen, welke methoden zijn er?

In de basis zijn er twee technieken die veel worden ingezet door ongediertebestrijders. Oppervlaktebehandeling en de heteluchtmethode. Bij de oppervlaktebestrijding wordt er gebruik gemaakt van een speciaal bestrijdingsmiddel. Het middel trekt in het aangetaste hout en verdelgt houtworm. Dit is erg geschikt voor het voorkomen van nieuwe aantasting en voor oppervlakten die makkelijk bereikbaar zijn. Echter zijn deze middelen extreem giftig. Het is dus niet aan te raden om hier zelf mee aan de slag te gaan.

De andere behandelmethode is de heteluchtmethode. Hierbij wordt een ruimte afgesloten en wordt deze verwarmd met een warmtepomp. De houtwormen en kevers houden namelijk van kamertemperatuur en kunnen slecht tegen hogere temperaturen. Dit is een geschikte methode voor het bestrijden zonder gif en wanneer je volledige ruimtes wilt behandelen.

Houtworm verwijderen, hoe doe je dat?

Heb je houtworm ontdekt? Dan moet je meteen aan de slag met de bestrijding. Afhankelijk van om welk voorwerp het gaat, kan je houtworm ook zelf verwijderen met de juiste producten. Over de middelen kun je hieronder lezen.

Heb je een middel gevonden? Veeg dan eerst het hout flink schoon. En smeer het hout dan goed in met een kwast, denk aan twee a drie lagen. De houtworm zit namelijk vaak diep in het hout. Neem alle groeven, hoeken, voegen en scheuren goed mee. Let alleen wel op, want het middel kan de kleur van het hout donkerder maken. Dus test het eventueel eerst of zet het later opnieuw in beits of verf.

Ben je er zeker van dat je de houtworm hebt bestreden? Ga dan na welke voorzorgsmaatregel je kan nemen. Zorg voor een goed geventileerd huis en behandel het hout indien mogelijk.

Welke bestrijdingsmiddelen zijn er tegen houtworm?

Er zijn diverse bestrijdingsmiddelen te vinden in de winkel, welke je zelf kan gebruiken. Hieronder drie middelen voor de bestrijding van houtworm.

Chemische bestrijdingsmiddelen

In de winkel zijn diverse chemische bestrijdingsmiddelen te vinden tegen houtworm. Bekende middelen zijn HG, Perfacs en Tenco. Maar let wel op, want deze middelen zijn enorm schadelijk voor de gezondheid en voor de huid. Draag dus altijd bescherming gedurende het aanbrengen van deze bestrijdingsmiddelen.

Petroleum

Een andere optie is het gebruik van Petroleum. Dit is iets milieuvriendelijker dan de chemische bestrijdingsmiddelen. Op internet wordt het middel veel aangeraden, maar ongediertebestrijders zijn er niet altijd fan van. Zo komt het voor dat het middel niet goed genoeg doordringt in het hout en niet alle eitjes doodt. Hierdoor kan je op een later moment weer last krijgen van houtworm.

Huismiddeltjes

Naast de middelen die te koop zijn, kan je ook middelen inzetten die je gewoon in huis hebt. Denk aan het gebruik van verf, olie, azijn en spiritus. Of leg een klein besmet voorwerp in de diepvries. Toch zijn dit ook vaak manieren die enkel preventief werken en daardoor houtworm niet volledig bestrijden.

Houtwormbestrijding kosten

Er zijn meerdere manieren van houtwormbestrijding, waarbij de chemische middelen en huismiddeltjes natuurlijk het goedkoopste zijn. Dit gaat van een tientje tot aan ongeveer vijfenveertig euro. De kosten van professionele houtwormbestrijding liggen vaak hoger. Het is natuurlijk afhankelijk van wat er bestreden moet worden. Of het gaat om een voorwerp of om een vloer of dakconstructie. Dan kunnen de prijzen oplopen van 295 euro tot zelfs 1500 euro.

085 - 580 2746

96% beveelt ons aan

Houtworm bestrijden? Bel: 085 - 580 2746