houtwormbestrijding Breda

Houtworm bestrijden Breda

 houtworm bestrijden Breda

Houtworm is een veelvoorkomend probleem in gebouwen. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van houtschade. Een onbehandelde houtwormbesmetting kan een langdurig effect hebben op het raamwerk van een gebouw. Ook meubels kunnen volledig onbruikbaar worden wanneer de houtworm er zijn intrek heeft genomen.

Wat is houtworm?
Wat is het verschil tussen de houtworm en de boktor?
Hoe voorkom je houtworm?
Hoe herken je houtworm?
Ik heb houtworm, wat nu?
Hoe behandel je houtworm?
Hoe verwijder je houtworm?
Bestrijdingsmiddelen
Houtworm bestrijden kosten


Wat is houtworm?

Houtworm is de term die wordt gegeven aan het larvale stadium van houtborende insecten, waarbij eieren in kleine scheurtjes op het oppervlak van het hout worden gelegd. Het meest voorkomende type insect is de Anobium Punctatum, ook wel bekend als de kleine kopkever. Terwijl de eieren uitkomen, boren de larven in het hout op zoek naar cellulose en creëren ze tunnels en kamers waaruit uiteindelijk een volwassen insect zal tevoorschijn komen.

Meer over de houtworm

Wat is het verschil tussen de houtworm en de boktor?

De houtworm of kleine klopkever (Anobium punctatum) en de boktor (Hylotrupes bajulus) zijn beide houtaantastende kevers. Er is echter een verschil in de manier waarop ze het hout aantasten. De houtworm zit net onder het oppervlak van het hout, terwijl de boktor het hout tot in de kern aantast. Een ander verschil is dat de uitvliegopeningen van de houtworm kleiner zijn dan die van de boktor. Bovendien laat de houtworm ronde gaatjes achter, terwijl die van de boktor een ovale vorm hebben.

Hoe voorkom je houtworm?

  • Het aanbrengen van vernis of conserveermiddel op blootliggend kaal hout, inclusief de onderkant van stoelen of ander meubilair. Besteed speciale aandacht aan meubelen met een rug van multiplex, omdat dit een comfortabele plek is voor de houtwormkever om er haar eieren te leggen.
  • Het aanbrengen van een conserveermiddel op blootliggend hout zoals vloeren en deuren op zolders (gebieden met weinig verkeer).
  • Vooral controleren op de aanwezigheid van houtworm in oude meubels, rieten voorwerpen en stoelen of kisten van multiplex, want deze zijn perfecte plaatsen voor het vrouwtje om haar eieren te leggen.

Houtworm voorkomen

Hoe herken je houtworm?

houtworm Breda
  • Let op kleine ronde uitgangsgaten. De gaten hebben dezelfde afmetingen als de gaten in een dartbord (ongeveer 2 mm).
  • Fijn, poederachtig stof (de uitwerpselen van de kevers) is vaak te vinden rond de hierboven genoemde uitgangsgaten.
  • Naarmate de houtwormplaag voortschrijdt, kun je geleidelijk aan de kruimelige randen van vloerplanken en balken opmerken. Dit komt doordat de randen van het hout afbrokkelen als gevolg van slijtage rond de meerdere houtwormboringen dicht bij de rand van het hout.
  • Een ​​verscheidenheid aan kleine tunnels in het hout zijn een teken van de aanwezigheid van houtworm.
  • Als je kevers uit het hout ziet komen en je bij nader onderzoek meer gaten in het hout aantreft, dan heb je duidelijk een houtwormprobleem. Soms zal je ook dode kevers aantreffen in de buurt van de gaten.

Houtworm herkennen

Ik heb houtworm, wat nu?

Veel voorkomende plaatsen van een houtwormbesmetting zijn dakspanten en vloerbalken, omdat deze niet regelmatig worden verstoord. Bij vloerbalken wordt de bovenzijde wel regelmatig gebruikt, maar de onderzijde is een ideale plek om houtworm te herbergen. In het geval van dakspanten moeten alle voorwerpen, die op de zolderruimte zijn opgeslagen, worden verwijderd, evenals alle isolatiematerialen tussen de balken.

Hoe behandel je houtworm?

Houtworm is een ernstig probleem dat zich door een huis verspreidt als het niet wordt behandeld. In sommige gevallen kan houtworm vroegtijdig worden opgemerkt en is de behandeling relatief eenvoudig. Dit is echter alleen van toepassing als de besmetting zich daadwerkelijk niet heeft verspreid. Houtwormvloeistof kan worden geïnjecteerd in de 'uitgangsgaten' en kan tot in de tunnels doordringen. Dit zal de schade die de larven hebben veroorzaakt niet ongedaan maken, maar zal wel voorkomen dat ze de behandelde gebieden aantasten.

Houtworm behandelen

Hoe verwijder je houtworm?

houtworm verwijderen

Als je er zeker van bent dat de aantasting door houtwormen klein en beperkt is, dan kun je proberen het te behandelen met een vloeibaar bestrijdingsmiddel van goede kwaliteit. Doe-het-zelf-methoden bieden echter geen garantie, omdat je met dit soort behandelingen niet ver voorbij het oppervlak van het hout kunt doordringen. Ze kunnen volwassen kevers doden als ze tevoorschijn komen, maar bereiken de larven binnenin het hout niet. Bij een wijdverspreide houtwormplaag is een grondige chemische behandeling door een professional de beste optie.

Houtworm verwijderen

Welke bestrijdingsmiddelen zijn er tegen houtworm?

Er zijn verschillende houtworm bestrijdingsmiddelen. De bekendste staan hieronder beschreven. Bereid de bestrijding van houtworm altijd goed voor. De middelen zijn niet goed voor de gezondheid.

Permethrin

Het meest voorkomende insecticide dat wordt gebruikt om houtworm te bestrijden, is permethrin. De meeste houtwormverdelgers bevatten permethrin. Bij gebruik van dit middel bestaat echter de kans dat de houtworm niet volledig uitgeroeid wordt, omdat het niet doordringt tot de diepste lagen van houten constructies.

Perfacs

De bekendste chemische bestrijdingsmiddelen tegen houtworm zijn Perfacs houtworm, HG houtworm en Tenco anti-houtworm. Deze middelen zijn wel bijzonder schadelijk voor je gezondheid en huid. Het is daarom raadzaam altijd voldoende bescherming te dragen.

Petroleum

Petroleum is een milieuvriendelijkere oplossing dan chemische bestrijdingsmiddelen, maar net als bij permethrin het niet door tot de diepste gangen in het hout, met als gevolg dat je opnieuw last kunt krijgen van houtworm.

Houtworm bestrijdingsmiddelen

Houtworm bestrijden kosten

Sommige ongediertebestrijders hanteren een tarief van tussen de € 4 en € 7 per vierkante meter. Afhankelijk van de hoeveelheid die behandeld moet worden, kunnen de kosten voor houtwormbestrijding erg uiteenlopen, van slechts € 80 tot wel € 1.300. Een zolder bijvoorbeeld houtwormvrij maken kan € 500 tot € 800 kosten.

085 - 580 2746

96% beveelt ons aan

Houtwormbestrijding Breda? Bel: 085 - 580 2746